Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Φιλέτο σολομού
350γρ. Ρύζι λευκό
Χυμό από 2 λεμόνια
1/2 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
1/2 Κρεμμύδι
1 1/2 Λίτρο ζωμό λαχανικών
50γρ. Βούτυρο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το μισό βούτυρο σε μια κατσαρόλα και όταν λιώσει σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και σταδιακά το ζωμό.
  • Δύο λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα προσθέτουμε το σολομό και το μαϊντανό, και το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ρύζι
1/2 Κιλό μανιτάρια λευκά
100γρ. Μπέικον
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Σφηνάκι ούζο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και τα μανιτάρια σε φέτες. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε τα μανιτάρια και το μπέικον σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το ούζο και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το ρύζι.
  • Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε ζεστό νερό θα χρειαστεί περίπου 1 λίτρο αλλά το ρίχνουμε κατά διαστήματα λίγο λίγο ανακατεύοντας διαρκώς. Αλατοπιπερώνουμε και όταν είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. 
  • Αν θέλουμε αντί για το νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΠΕΝΕΣ ΑΡΑΜΠΙΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Καυτερή πιπεριά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
300γρ. Ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουτί πένες
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε την πιπεριά την οποία έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε το πολτό σκόρδου και την ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. 
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
150γρ. Πράσινη σαλάτα
1 Ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
1/2 Αγγούρι κομμένο σε ροδέλες
1 Κονσέρβα τόνο σε νερό
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας μπαλσάμικο
Λίγη κάπαρη
Λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα λαχανικά σε μία σαλατιέρα, ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε στο τέλος γαρνίρουμε με τις ροδέλες ντομάτας και το κομμένο αγγούρι.
  • Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το site: www.clickatlife.gr 

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό φασολάκια
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
200γρ. Πατάτες μικρές στρογγυλές
2 Φρέσκες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
400γρ. Ντοματάκια κονσέρβας
2 Κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Λίτρο ζωμό λαχανικών
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
1 Πρέζα ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματίζουμε τα φασολάκια για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ντοματάκια, το ζωμό λαχανικών και τις πατάτες.
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για 30 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη πιπεριά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 30 λεπτά ακόμα, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα φασολάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά και προσθέτουμε το μαϊντανό και το δυόσμο. Αν έχει αρκετά υγρά αφήνουμε τη κατσαρόλα χωρίς το καπάκι μέχρι να εξατμιστούν.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο μακαρόνια
150γρ. Φέτα κομμένη σε κύβους
1 Μελιτζάνα
2 Κρεμμύδια
2 Κολοκυθάκια
2 Κόκκινες πιπεριές
2 Κίτρινες πιπεριές
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό
Δυόσμο
Ρίγανη
2 Κουταλιές σούπας πολτό ελιάς
Ελαιόλαδο
Ξίδι μπαλσάμικο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε. Ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι ενώ τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μη κολλήσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε τέταρτα τα κολοκυθάκια και τη μελιτζάνα σε ροδέλες. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια. Βγάζουμε τα κοτσάνια και τους σπόρους από τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σ ένα ταψί τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Ανακατεύουμε 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο με 2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο το πολτό σκόρδου και τον πολτό της ελιάς. Βάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα τα μακαρόνια, τα ψητά λαχανικά, τη φέτα, τα μυρωδικά και το ντρέσινγκ ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΚΡΕΠΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Αβγά
10γρ. Βούτυρο λιωμένο
100γρ. Αλεύρι
1 Βανίλια
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι
25ml. Φρέσκο γάλα
2 Κουταλιές σούπας νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε σ ένα μπολ τ αβγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στα αβγά, ρίχνουμε τη βανίλια και το αλάτι.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το νερό.
  • Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο ανακατεύουμε τη ζύμη να γίνει ένας χυλός. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 2 ώρες. Όταν έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε την αραιώνουμε με 1 κουταλιά σούπας νερό.
  • Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα αντικολλητικό τηγάνι παίρνουμε λίγο από το χυλό και ρίχνουμε στο τηγάνι το απλώνουμε να πάει παντού να έχουμε λεπτές κρέπες μόλις πάρει χρώμα από τη μία πλευρά τη γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη. 
  • Όσο για τη γέμιση μπορούμε να βάλουμε ότι μας αρέσει και να τις γλυκές ή αλμυρές.


Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
9γρ. Μαγιά
185γρ. Αλεύρι
Μία πρέζα αλάτι
1/2 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 Σφηνάκι μπύρα
3 Κουταλιές σούπας λάδι
1 Αβγό
1 Ασπράδι αβγού
Βούτυρο
15ml Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τη μαγιά σ ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, την μπίρα. το λάδι και το αβγό. Ανακατεύουμε καλά με ένα ξύλινο κουτάλι.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  • Αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα.
  • Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα, και το ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στη ζύμη.
  • Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και όταν λιώσει ρίχνουμε ένα φλιτζάνι του καφέ τον χυλό το αφήνουμε για ένα με δύο πλευρά να πάρει χρώμα και το γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Μπορούμε ιδανικά να σερβίρουμε τις τηγανίτες με μέλι.


Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. Κιμάς
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 Φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο και στιμένο
Ρίγανη
1 Πιπεριά κόκκινη
1 Πιπεριά πράσινη
1 Πιπεριά κίτρινη
600γρ. Ντομάτες ώριμες περασμένες από το μούλτι
Πάπρικα
Κόκκινο πιπέρι
1 Κούπα λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, το ψωμί, το αλάτι και τη ρίγανη. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τ απλώνουμε σε ένα δίσκο. Καθαρίζουμε τις πιπεριές από το κοτσάνι και τα σπόρια. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές καλά μέχρι ν αρχίζουν να ροδίζουν.
  • Ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια και τα σοτάρουμε ελαφρά. Αδειάζουμε το χυμό ντομάτας, ρίχνουμε την πάπρικα, το κόκκινο πιπέρι και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
6 Φρυγανιές
1 Κουτάλι σούπας βιτάμ
1/2 Φλιτζανάκι καφέ λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά εκτός από το βιτάμ.
  • Πλάθουμε τα μπιφτέκια τα αλείφουμε με το βιτάμ και τα ψήνουμε στο γκριλ πέντε λεπτά από την κάθε πλευρά. Τα σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή τηγανιτές πατάτες.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΚΑΓΙΑΝΑΣ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
2 Πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
6 Ντομάτες
6 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και τις πιπεριές. Κόβουμε σε κυβάκια τις ντομάτας και τις προσθέτουμε και αυτές στο τηγάνι. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Χτυπάμε τ αβγά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ρίχνουμε στο φαγητό. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να πήξουν τ αβγά. Τα πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΤΗ ΣΧΑΡΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Μεγάλα καλαμάρια
2 Φλιτζάνια γάλα
Θυμάρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, αφαιρούμε το κόκκαλο και τα εντόσθια και τα πλένουμε καλά. 
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το γάλα και τα αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο να μαλακώσουν.
  • Βγάζουμε τα μανιτάρια από το γάλα, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στη σχάρα. Μ ένα μυτερό μαχαίρι τα χαράζουμε κάθετα σε όλο το μήκος. Αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και το αλείφουμε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τη ρίγανη και τα ψήνουμε στο γκριλ για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά. 

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

ΦΙΛΕΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
4  Φιλέτα μπακαλιάρου
2 Πιπεριές κομμένες ροδέλες
2 Ντομάτες κομμένες ροδέλες
Διάφορα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη)
Χυμός από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
1/2 Ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Σ ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και το αλείφουμε να πάει παντού πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού, τα οποία και αλατίζουμε. Καλύπτουμε με τις ροδέλες πιπεριές και της ντομάτας.
  • Αναμιγνύουμε το χυμό του λεμονιού, το κρασί, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνουμε τα ψάρια. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
750γρ. Μανιτάρια φρέσκα
Ελαιόλαδο
400γρ. Μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 Ντομάτες
1 Ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι, Όταν κάψει ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, και τα γυρίζουμε με ξύλινο κουτάλι, τ αφήνουμε μέχρι να ξανθίνουν. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και σβήνουμε με το κρασί και λίγο ζεστό νερό. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι και αφήνουμε για 30 λεπτά να σιγοβράσουν.
  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, κόβουμε το πόδι στην άκρη, τα πλένουμε καλά, και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Όταν περάσει η μισή ώρα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για άλλα 15 λεπτά και να μείνουν με τη σάλτσα τους.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΜΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μύδια
Ελαιόλαδο
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1 Κρεμμύδι
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
750γρ. Ντομάτες
1 Ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
Χυμό από μισό λεμόνι
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Κιλό λιγκουίνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα μύδια και τα πλένουμε καλά με μπόλικο νερό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα μύδια. Τα βράζουμε μέχρι ν ανοίξουν. Βγάζουμε τα μύδια και τα αφήνουμε στην άκρη. Περνάμε το ζωμό από ένα σουρωτήρι. Ζεσταίνουμε το βούτυρο στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το πολτό σκόρδου και τα σοτάρουμε. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια και τις ρίχνουμε στη κατσαρόλα.
  • Τα σβήνουμε με το ζωμό από τα μύδια, το κρασί και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τα μύδια, τη ρίγανη και αλατοπίπερο. 
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα με τα μύδια, ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μύδια
1 Κουτάκι μπύρα
250γρ. Αλεύρι
1 Κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
1 Κουταλάκι γλυκού πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεπλένουμε τα μύδια, τα αλατίζουμε και αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα υλικά και το κουρκούτι και ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένας πηχτός χυλός.
  • Βάζουμε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει. Βουτάμε ένα ένα τα μύδια στο χυλό και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Γαρίδες
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
1 Σφηνάκι ούζο
400γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Κουταλιά σούπας μέλι
150γρ. Φέτα σε τρίμματα
Ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις γαρίδες και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και τις ρίχνουμε μέσα να σοταριστούν και ν αλλάξουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σ ένα πιάτο.
  • Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
  • Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσει η σάλτσα για 10 λεπτά.
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Περιχύνουμε με το μέλι, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη τριμμένη φέτα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Μαρούλι
1/2 Ματσάκι ρόκα
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
1 Κονσέρβα καλαμπόκι γλυκό
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
Παρμεζάνα τριμμένη
Μερικά κρουτόν
Αλάτι
Πιπέρι
4-5 φέτες μπέικον
Λίγο ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1/2 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το μαρούλι και τη ρόκα και αφού τα χοντροκόψουμε τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα. Συμπληρώνουμε και το καλαμπόκι, τη πιπεριά και ανακατεύουμε.
  • Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε καλά να βγάλουν τα υγρά τους και όταν αυτά εξατμιστούν αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα με τα υπόλοιπα υλικά. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το μπέικον το ψιλοκόβουμε και αυτό και το ρίχνουμε στη σαλάτα.
  • Αναμιγνύουμε το χυμό του λεμονιού, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τη σαλάτα μας, ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με τη τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε. 

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ
Περίπου 1 1/2 Κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο (ολόκληρο κομμάτι)
2 Κιλά πατάτες μίνι
1/2 Κιλό μανιτάρια λευκά
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Χυμό από 2 πορτοκάλια
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
1/2 Κουταλιά σούπας μέλι
1 Κουταλιά σούπας φυτίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μία πλατιά κατσαρόλα βάζουμε τη φυτίνη και ρίχνουμε πιπέρι έτσι ώστε να βγάλει το άρωμα του. Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το κρέας και το σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές να πάρει ομοιόμορφο χρώμα.
  • Πλένουμε καλά τις πατάτες μαζί με τη φλούδα και τις βάζουμε στη γάστρα μαζί με τα μανιτάρια ολόκληρα (αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση). Βάζουμε και το κρέας στο κέντρο της γάστρας μαζί με τα υγρά που έχει βγάλει στη κατσαρόλα.
  • Σε σέικερ ανακατεύουμε καλά το μέλι, τη μουστάρδα και το χυμό του πορτοκαλιού και περιχύνουμε με αυτά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου μέχρι το κρέας να είναι μαλακό. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2  Φλυτζάνι ρύζι
4 Φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
250γρ. Ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα
1 Φλιτζάνι καλαμπόκι βρασμένο
1/2 Φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκομμένο
1/3 Φλιτζανιού ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το μουλιάζουμε για δύο ώρες. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και το ζωμό λαχανικών και το σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 40 λεπτά.
  • Μόλις βράσει το ρύζι, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το καλαμπόκι και το βασιλικό και ανακατεύουμε. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΠΙΤΣΑ ΣΕ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Μεγάλες αραβικές πίτες
100γ. Κίτρινο τυρί τριμμένο
150γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
4 Φέτες καπνιστή γαλοπούλοα
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ψιλοκομμένος βασιλικός
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Απλώνουμε τις αραβικές σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε από μία φέτα γαλοπούλα πάνω σε κάθε μία και μοιράζουμε το τριμμένο τυρί. Στη συνέχεια βάζουμε τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε την κάθε πίτα με μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε τις πίτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 5 λεπτά ίσα για να λιώσει το τυρί και και να γίνει τραγανή η ζύμη. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο βασιλικό.
  • Σημ: Φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά της γέμισης με ότι μας αρέσει.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΟΤΕ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. Μανιτάρια διάφορα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
Θυμάρι
Δεντρολίβανο
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αν μεγάλα τα μανιτάρια τα κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα. Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια. Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή, μόνο έτσι τα μανιτάρια θα βγάλουν τα υγρά τους και εξατμιστούν αμέσως γιατί τα θέλουμε τηγανιτά και όχι βραστά.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι την πιπεριά με το θυμάρι και δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε, αλατίζουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Χταπόδι
1 Φλιτζάνι του καφέ ξίδι
1 Φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1 Λεμόνι
Αλάτι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε το χταπόδι, το πλένουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει σε μπόλικο νερό. Το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και το αφήνουμε για λίγο σε μια λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό. Βγάζουμε τη σκούρα πέτσα και το στραγγίζουμε και κόβουμε τα πλοκάμια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, χτυπάμε καλά με το σύρμα το λάδι, το ξίδι, το λεμόνι και το αλάτι. Προσθέτουμε και τη ρίγανη και περιχύνουμε το χταπόδι. Το αφήνουμε για λίγο να ρουφήξει το λαδολέμονο και σερβίρουμε.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Συνταγή μιας πολύ καλή μου φίλης Ελευθερίας Τσοκάνη
ΥΛΙΚΑ
2 Μπούτια κοτόπουλου
2 Στήθη κοτόπουλου
2 Κονσέρβες ζαμπονάκι
10 Φέτες μπέικον
400γρ Κεφαλοτύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 Πράσινη πιπεριά
1 Κόκκινη πιπεριά
2 Καρότα
1/2 Κιλό φύλλο κρούστας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε αλατισμένο νερό βράζουμε το κοτόπουλο και τα καρότα. 
  • Αφού βράσουν ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα καρότα κομμένα σε ροδέλες. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε και λίγο μοσχοκάρυδο, Ρίχνουμε τα ζαμπονάκια κομμένα σε μικρά κυβάκια όπως και το μπέικον και το κεφαλοτύρι τριμμένο. Κόβουμε τις πιπεριές και αυτές σε μικρά κομμάτια και τ ανακατεύουμε όλα μαζί και χωρίζουμε το μείγμα σε 2 μέρη.
  • Παίρνουμε τα μισά φύλλα τα λαδώνουμε ένα ένα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο παίρνουμε τη μισή γέμιση και τη βάζουμε κατά μήκος των φύλλων το πατάμε με το χέρι μας διπλώνουμε λίγο τις άκρες των φύλλων και το τυλίγουμε σε ρολό. Και το ίδιο κάνουμε με τα άλλα μισά φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση.
  • Τα βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε βάλει μια λαδόκολλα τα χαράζουμε από πάνω και τα ψήνουμε για μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε για να μπορέσουμε να το κόψουμε καλά.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
Ελαιόλαδο
1/2 Φλιτζάνι ρύζι
1 Αβγό
1/2 Κιλό ντομάτες ώριμες
1 Κρεμμύδι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε σε μια λεκάνη τον κιμά, το ρύζι που το έχουμε πλύνει και στραγγίσει. το αυγό, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αλατοπίπερο.
  • Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια και τα αλευρώνουμε. Περνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι. Προσθέτουμε νερό και μόλις πάρει βράση, αραδιάζουμε τα γιουβαρλάκια. Αν δεν καλύπτονται προσθέτουμε ζεστό νερό.
  • Τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μισή ώρα και τα σερβίρουμε ζεστά.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΨΗΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
2 Αβγά
1 Φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι 
Πιπέρι
Ρίγανη
Βούτυρο
Λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Αφού ζυμώσουμε, τον κιμά με τ αβγά, τη φρυγανιά, το αλατοπίπερο. και λίγη ρίγανη, πλάθουμε τους κεφτέδες.
  • Λαδώνουμε τη σχάρα, στρώνουμε επάνω τους κεφτέδες και τους ψήνουμε στο γκριλ, αλείφοντας του κατά διαστήματα με λίγο βούτυρο και χυμό λεμονιού.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
3 Χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/2 Φλιτζάνι κόκκινο κρασί
3 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
Βασιλικό ψιλοκομμένο
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Ρίχνουμε τα κομμένα λουκάνικα σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλιά σούπας λάδι. Αφού τα γυρίσουμε μερικές φορές να πάρουν χρώμα τα βγάζουμε σ ένα πιάτο.
  • Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά. Στο τέλος ρίχνουμε τα λουκάνικα και το βασιλικό.
  • Σουρώνουμε τις πένες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΟΜΕΛΕΤΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Σπαγγέτι
100γρ. Τυρί τριμμένο, ότι μας αρέσει
Αλάτι
4 Αβγά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και τ ανακατεύουμε για να μη κολλήσουν.
  • Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και στρώνουμε στο πάτο ομοιόμορφα τα μακαρόνια, να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
  • Αδειάζουμε από πάνω τ αβγά με το τυρί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο. Μόλις ροδίσει η ομελέτα από τη μία μεριά, την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου και ψήνουμε και από την άλλη.
  • Σερβίρουμε γαρνίροντας με φυλλαράκια μαϊντανού.


Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΕΥΚΟΛΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Κουταλιές σούπας αλεύρι
Μουστάρδα
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι
1 Κουταλιά σούπας λάδι
1 Κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
1 Φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
2 Κροκάδια αβγών
1 Φλιτζάνι τσαγιού λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά με μια κουταλιά σούπας λάδι. Όταν έχουμε ένα λείο μείγμα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ζεστό νερό λίγο λίγο. Ανακατεύουμε το χυλό σε μπεν μαρί μέχρι να πήξει. Όταν κρυώσει λίγο προσθέτουμε τους κρόκους, αφού τους έχουμε χτυπήσει πρώτα και λίγο λίγο το λάδι, χτυπώντας διαρκώς με σύρμα.

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΑΛΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια αλεύρι
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
4 Αβγά
3/4 Φλιτζανιού ζάχαρη
1 Φλιτζάνι μέλι
1 Βανίλια
1 Φλιτζάνι γάλα
1/4 Φλιτζανιού βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε τα αβγά, τη ζάχαρη το μέλι και τη βανίλια. Βάζουμε το γάλα και το βούτυρο σε κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα του αλευριού με το γάλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα .
  • Το ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Όταν κρυώσει το βγάζουμε από τη φόρμα.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φασολάκια
1/2 Νεροπότηρο λάδι
1 Κρεμμύδι
250γρ. Κιμά
2 Ντομάτες
Αλάτι
2 Ποτήρια νερού ζωμό κρέατος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Ετοιμάζουμε το ζωμό και το διατηρούμε ζεστό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαραίνουμε στο λάδι. Προσθέτουμε το κιμά και ανακατεύουμε να σοταριστεί. Ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και το αλάτι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τα φασολάκια σε μια κατσαρόλα. Από πάνω ρίχνουμε τον κιμά, προσθέτουμε το ζωμό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
3 Φέτες ψωμί μπαγιάτικο βρεγμένο
1 Αβγό
1 1/2 Κουταλάκι γλυκού κύμινο
1 Κουτί χυμό ντομάτας
300γρ. Ελιές σε ροδέλες
Αλάτι
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
Πιπέρι
1/2 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το κιμά σε μια λεκάνη, προσθέτουμε το αβγό, το πιπέρι, το αλάτι, το κύμινο, το πολτού σκόρδου, λίγο λάδι και το ψωμί στραγγισμένο καλά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Πλάθουμε με το μείγμα του κιμά τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και λάδι βάζουμε το χυμό ντομάτας και δένουμε για λίγο τη σάλτσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, τ αφήνουμε να πάρουν βράση και ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά, προσθέτουμε τις ροδέλες ελιάς και ανακατεύουμε ελαφρά. Τα αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά 
  • Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.