Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΦΙΡΙΚΙ

ΥΛΙΚΑ
20 Φιρίκια
1 Κιλό ζάχαρη
2 Ποτήρια νερό
Χυμός 1/2 λεμονιού
1 Κλαδάκι αρμπαρόριζα
Μερικά αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο, ρίχνουμε την αρμπαρόριζα και τ αμύγδαλα. Το αφήνουμε μια νύχτα μέσα στην κατσαρόλα και μετά βάζουμε το γλυκό σε βάζο.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΤΥΡΟΨΩΜΟ


ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αλεύρι 1/2 σκληρό, 1/2 μαλακό
1/2 Κύβο φρέσκια μαγιά
1 Φλιτζάνι λάδι
Λίγο αλάτι
Χλιαρό νερό, όσο πάρει
Ρίγανη
1/2 Κιλό φέτα θρυμματισμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, το λάδι και τη μαγιά αφού πρώτα την έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε τα υλικά και συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο χρειαστεί για να έχουμε μία ζύμη μαλακή αλλά να μη κολλάει στα χέρια. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε για μία ώρα.
  • Θρυμματίζουμε τη φέτα τη ρίχνουμε στο ζυμάρι μαζί με λίγο ρίγανη και ξαναζυμώνουμε. Λαδώνουμε 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ, μοιράζουμε τη ζύμη στα 2 και την απλώνουμε στις δύο φόρμες. Το αφήνουμε για άλλη μία ώρα η ζύμη θα διπλασιαστεί. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά, κάτω αντιστάσεις και αέρα, εάν έχει ο φούρνος αυτή την επιλογή είναι πολύ καλύτερα. Πριν το βγάλουμε δοκιμάζουμε μ ένα μαχαίρι εάν έχει ψηθεί. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφού κρυώσει λίγο μπορούμε να το κόψουμε.

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
1/2 Κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 Κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 Πιπεριές ψιλοκομμένες
1 Πιπεριά τσίλι προαιρετικά ψιλοκομμένη
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μπούκοβο προαιρετικά, αν σας αρέσουν τα πικάντικα
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές, στη συνέχεια βάζουμε τον κιμά τον οποίο σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και το μπούκοβο. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και το αφήνουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο τέλος το κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση στο πυρέξ και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Κάνουμε μερικές χαρακιές μ ένα μαχαίρι και ψήνουμε για 40 λεπτά με αέρα. Προσέχουμε η σφολιάτα να πάρει ένα όμορφο χρώμα.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό σπανάκι
250γρ. Μαργαρίνη
3 Ποτήρια αλεύρι
1 Ποτήρι παγωμένο νερό
1/2 Κιλό φέτα
2 Αβγά
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαργαρίνη και τα δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να απορροφηθεί τελείως το βούτυρο. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε ξανά. Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη. Το ζυμάρι μπαίνει στο ψυγείο για μία ώρα. Σοτάρουμε με λίγο λάδι το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και το στραγγίζουμε για να φύγουν τα υγρά. Προσθέτουμε την φέτα σε κομματάκια, ένα αβγό και αλάτι. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο φύλλα. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψάκι, στρώνουμε το ένα φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση, στρώνουμε και το επάνω φύλλο και μ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε τα κομμάτια της πίτας χωρίς να την κόψουμε. Αλείφουμε με αβγό την επιφάνεια και ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς.

ΡΕΒιΘΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ρεβίθια
2 Κουταλιές σόδα
Ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια κομμένα
2 Μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
2 Ντομάτες κομμένες σε κύβους
Λίγο πελτέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε μια κατσαρόλα με νερό και τη σόδα. Όταν θα τα μαγειρέψουμε τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε για 2 ώρες.
Αφού μαλακώσουν ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις μελιτζάνες. Αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για περίπου 40 λεπτά και το βάζουμε σε ένα ταψί και βάζουμε από πάνω τις μελιτζάνες. Ψήνουμε το φαγητό σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρουν χρώμα οι μελιτζάνες τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
700γρ. Κιμά ανάμεικτο από χοιρινό και μοσχάρι
2 Κρεμμύδια περασμένα από το μούλτι
1 Ματσάκι άνηθο
1 Φλιτζάνι του καφέ ρύζι
1 Αβγό
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο αλεύρι
1/2 Κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 Κουταλάκι του γλυκού πελτέ
1 Κύβο κότας
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός αυτά που είναι για τη σάλτσα) μαζί και τ αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και ρίχνουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ. Τ αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ρίχνουμε τον κύβο. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 5 λεπτά προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί. Στην συνέχεια πλάθουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια τα αλευρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα προσθέτοντας πάλι νερό. Τα βράζουμε για περίπου 45 λεπτά.
Συνοδεύουμε με πιλάφι.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαύρος
3 Σκελίδες σκόρδο 
1 Ματσάκι μαϊντανό
3 Κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
3 Ντομάτες
1 Ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι 
Πιπέρι
Ρίγανη
1/2 Ποτήρι του κρασιού νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού καθαρίσουμε το γαύρο το τοποθετούμε σ ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά τα οποία τοποθετούμε πάνω από τα ψάρια. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι ρίγανη και το ελαιόλαδο και τέλος το νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΠΡΕΖΕ

ΥΛΙΚΑ
4 Μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε φέτες
500γρ. Φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες
Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη πιατέλα απλώνουμε τις φέτες ντομάτας. Από πάνω του στρώνουμε τις φέτες της μοτσαρέλα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΑΡΑΜΠΙΑΤΑ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
4 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1/2 Φλιτζάνι ελιές
2 Κουταλάκια του γλυκού κάπαρη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
200γρ. Παρμεζάνα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Κόκκινο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σ ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία προσθέτουμε το πολτό του σκόρδου, το πιπέρι και σοτάρουμε, περίπου για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με τον χυμό τους, την κάπαρη και τον μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας που και που, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο, περίπου για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ βράζουμε τις πένες  σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε και τ αδειάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως με τριμμένη παρμεζάνα.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο πένες
2 Ντομάτες
1/2 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
150γρ. Φέτα
50γρ. Ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους
200ml.  Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά της σούπας ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι με λάδι, σοτάρουμε τις ντομάτες, τις οποίες έχουμε κόψει σε κομματάκια, μαζί με το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ελιές κομμένες και βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Ρίχνουμε στη σάλτσα τις πένες που τις έχουμε βράσει σε αλατισμένο νερό. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη φέτα, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΨΩΜΙ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Αλεύρι
150γρ. Ελιές
150γρ. Τυρί πικάντικο τριμμένο
150ml. Γάλα
1 Μπέικιν
4 Αβγά
5 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Θυμάρι
Βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια και τις κόβουμε στη μέση. Αλείφουμε μια φόρμα με το βούτυρο.Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στη λεκάνη του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 15 λεπτά, μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά. Όταν ψηθεί, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει μέσα στη φόρμα. Το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΡΟΚΦΟΡ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Σαπγγέτι
150ml. Ελαιόλαδο
150γρ. Ροκφόρ
200ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι 
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.Σ ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ροκφόρ και την κρέμα γάλακτος.
  • Μόλις γίνουν ένα μείγμα, ρίχνουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε ζεστά, τρίβοντας από πάνω φρέσκο πιπέρ
    ι.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ριγκατόνι
500γρ. Μανιτάρια
2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
150ml. λευκό κρασί
200ml. Κρέμα γάλακτος
200γρ. Ρεγκάτο τριμμένο
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
30γρ. Βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια σ ένα τηγάνι με βούτυρο και μόλις μαραθούν σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Βράζουμε τα ριγκατόνι και τα βάζουμε σ ένα ταψάκι ανακατεμένα με την κρέμα και τα τυριά. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια για παστίτσιο
750γρ. Κιμά
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
3 Ώριμες ντομάτες τριμμένες
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
Πολτό σκόρδου
2 Λίτρα γάλα
1 Κουταλιά της σούπας φυτίνη
1 Συσκευασία κορν φλάουρ
3 Αβγά
150γρ. Γραβιέρα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε για 10-12 λεπτά τα στραγγίζουμε και τα στρώνουμε στο ταψί του φούρνου. Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο τυρί.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι το κρεμμύδι και το πολτό του σκόρδου. Τα τσιγαρίζουμε ελαφρά και βάζουμε το κιμά, τον οποίο ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα ρίχνουμε την τομάτα αλάτι και πιπέρι. Αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις προσθέτουμε λίγες σταγόνες ταμπάσκο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και ανακατεύουμε. Στρώνουμε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια.
Για τη μπεσαμέλ θα σας γράψω έναν εύκολο τρόπο που χρησιμοποιώ εγώ και δεν μου σβολιάζει, σίγουρα υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα το κορν φλάουρ, αλάτι και τη φυτίνη, δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ δυνατά το μάτι της κουζίνας. Με ραβδομίξερ το χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι η κρέμα να πήξει.
Χτυπάμε σ ένα μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα και σε άλλο μπολ τους κρόκους τους οποίους αφού τους χτυπήσουμε τους ενσωματώνουμε με την μαρέγκα. Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά, ρίχνουμε σιγά σιγά τ αβγά και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν με τη μπεσαμέλ. Την στρώνουμε στο ταψί και ψήνουμε το φαγητό για μισή ώρα περίπου στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΣΟΥΣΑΜΕΝΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Βιτάμ
1 Νεροπότηρο ζάχαρη
1 Νεροπότηρο σπορέλαιο
1 Νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
1 Μπέικιν
Αλεύρι όσο πάρει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε μία ζύμη όχι πολύ σφιχτή. 
  • Πλάθουμε μικρά κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τυλίγουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε στου; 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.


Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΛΑΓΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Αλεύρι μαλακό
1/2 Φλιτζάνι λάδι
2 Φακελάκια μαγιά
1/2 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
Νερό
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την αφήνουμε για μισή ώρα. Προσθέτουμε το λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι μαλακή. Δίνουμε το σχήμα της λαγάνας.
Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σ ένα ταψί και τοποθετούμε τη λαγάνα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μία ώρα περίπου. Αλείφουμε με λίγο λάδι και την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Λάχανο, όχι πολύ μεγάλο
1/2 Κούπα ρύζι
Λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Τομάτα ώριμη τριμμένη
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
2 Κουταλιές σούπας ταχίνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι και στη συνέχεια το σέλινο σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε και το λάχανο ψιλοκομμένο και αφήνουμε να σωταριστεί καλά. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, τη τομάτα τριμμένη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει το λάχανο. Συμπληρώνουμε νερό και αν χρειάζεται αλάτι και ρίχνουμε το ρύζι. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει και να μείνει με το ζουμάκι του. Τέλος προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε.

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΚΑΝΕΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
8 Αβγά
1 Κούπα λάδι
2 Κούπες ζάχαρη
1 Ποτήρι πορτοκαλάδα με ανθρακικό
1 Φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1 Κουταλάκι σόδα
2 Κουταλιές της σούπας κανέλα
1 Φλιτζάνι καρύδια τριμμένα
3,5 Φλιτζάνια αλεύρι
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι ν ασπρίσουν. Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και τα υπόλοιπα υλικά. Τη σόδα τη διαλύουμε στο κονιάκ. Ψήνουμε στη μεσαία θέση για μια ώρα περίπου στους 175 βαθμούς. Όταν κρυώσει τη ραντίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Μεγάλες τομάτες
5 Πιπεριές για γεμιστά
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 Κιλό ρύζι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Κιλά πατάτες.
Πολτό σκόρδου
Λίγη ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τις τομάτες και τις πιπεριές. Κόβουμε ψηλά το επάνω μέρος και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Μ ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα από τις ντομάτες και την περνάμε από το μούλτι.
  • Ρίχνουμε σ ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον πολτό του σκόρδου. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να "γυαλίσει", συμπληρώνουμε το χυμό ντομάτας και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση στα γεμιστά μας συμπληρώνουμε με νερό και τοποθετούμε τα "καπάκια τους". Κόβουμε τις πατάτες τις αλαταπιπερώνουμε, τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και τις βάζουμε στο ταψί με τα γεμιστά ρίχνουμε ελαιόλαδο και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  • Σημ: Εάν θέλουμε στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε και τρίμματα φέτας. 

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Υλικά

350 γρ. ρύζι για ριζότο 1,1 λίτρο ζεστό ζωμό κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο (το άσπρο μέρος)
100 ml λευκό ξηρό κρασί
2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου, κομμένα κατά πλάτος σε λεπτές φέτες
250 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
120 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
160 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και έξτρα για το τραπέζι
Ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση


Σ” ένα αντικολητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα.
Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε σ” ένα σουρωτήρι.
Παράλληλα, βάζουμε μια μέτρια και ψηλή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε ελαιόλαδο ίσα να καλύψει τον πάτο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρουμε,  ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά. Αλατίζουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμισθεί στο 1/3. Ρίχνουμε το ζωμό, 1 κουτάλα κάθε φορά,
περιμένοντας να εξατμιστεί πριν ρίξουμε την επόμενη, ανακατεύοντας. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός. Το ρύζι πρέπει να μαλακώσει εξωτερικά, αλλά στο κέντρο πρέπει να κρατάει λίγο (al dente). Αυτή η διαδικασία θα πάρει περίπου 16-18 λεπτά, ανάλογα το ρύζι που χρησιμοποιούμε.
Στα τελευταία 2 λεπτά ρίχνουμε τα μανιτάρια και το κοτόπουλο. Τσεκάρουμε το αλατοπίπερο
.
Αποσύρουμε το ριζότο απ” τη φωτιά αρκετά ρευστό και το “δένουμε”, ανακατεύοντας μέσα το βούτυρο και την παρμεζάνα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε το ριζότο να “ξεκουραστεί” για 4-5 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΨΗΤΑ ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
6 Μουτάκια κοτόπουλου
800γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια και τα βουτάμε μέσα στο γιαούρτι. Τα βάζουμε σ ένα ταψάκι και ρίχνουμε το γιαούρτι που έμεινε καθώς και λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε ξανά λίγο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Μελιτζάνες
250γρ. Μανιτάρια σε φέτες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 Πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
4 Φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 Κουταλάκι γλυκού κύμινο
1/2 Κουταλάκι γλυκού πάπρικα
1 Κουταλάκι γλυκού πάπρικα
1 Κουταλάκι γλυκού ρίγανη
2 Δαφνόφυλλα
1 Κύβο λαχανικών
Τυρί τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση και αδειάζουμε την ψίχα τους.
Τις περνάμε από το τηγάνι λίγο να μαλακώσουν, τις βάζουμε σε ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε.
Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, σκόρδο, μανιτάρια, πιπεριά και τα σοτάρουμε ελαφρά, προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα, μαϊντανό και δυόσμο. αλατοπίπερο, τον κύβο και ρίγανη. Βράζουμε τη γέμιση για 10 λεπτά. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με πάπρικα και το κύμινο, πασπαλίζουμε και με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
1 Κουταλάκι γλυκού ρίγανη
1 Πιπεριά Φλωρίνης
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο θυμάρι
1 Φλιτζάνι τσίπουρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το χοιρινό για μισή ώρα περίπου.
Στραγγίζουμε το κρέας και το βάζουμε σ ένα τηγάνι. Ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το χοιρινό μαζί με την πιπεριά που έχουμε κόψει σε ροδέλες και τ αφήνουμε να σιγοβράσουν. Λίγο πριν το τέλος αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το θυμάρι, ρίχνουμε το τσίπουρο και αφήνουμε για ένα 5λεπτο ακόμη στη φωτιά.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
10 Αγκινάρες
Αλεύρι
2 Λεμόνια
Αλάτι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τις αγκινάρες τις βράζουμε με το χυμό του λεμονιού και αλάτι μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά σε ένα σουρωτήρι, τις αλευρώνουμε και της τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  • Μπορούμε να σερβίρουμε με σάλτσα σκόρδου.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. Κοτόπουλο φιλέτο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 Κιλό χυλοπίτες
1 Φλιτζάνι λάδι
Λίγο βασιλικό
Χυμό από 1 λεμόνι
2 Φλιτζάνια γιαούρτι
150γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ροδίζουμε το κοτόπουλο στο μισό λάδι και προσθέτουμε και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά.
Βράζουμε τις χυλοπίτες, τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το κεφαλοτύρι. 

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΥΡΩΔΑΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο
3/4 Κούπας λάδι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Χυμός ενός λεμονιού
Χυμός 1/2 πορτοκαλιού
Λίγη ρίγανη
Πολτός σκόρδου
150γρ. Κεφαλοτύρι
Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά το κοτόπουλο το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σ ένα πυρέξ.
  • Χτυπάμε το λάδι με τη μουστάρδα και τους χυμούς και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Βάζουμε στη κοιλιά του κοτόπουλο το τυρί και το σκόρδο. Ρίχνουμε και τη ρίγανη.
  • Το ψήνουμε στο 180 βαθμούς Κελσίου για 1 1/2 ώρα. Το πρώτο μισάωρο το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο αφαιρούμε στη συνέχεια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό. 

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΤΗΓΑΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινή σπάλα σε κομματάκια
300γρ. Μανιτάρια
300ml Κρέμα γάλακτος
1/2 Ποτήρι νερού λευκό κρασί
Λάδι
Πολτός σκόρδου

200γρ. Καπνιστό τυρί σε κυβάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο (προαιρετικά)
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και τον πολτό του σκόρδου μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κομμάτια του χοιρινού και τσιγαρίζουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα μανιτάρια να σοταριστούν μαζί με το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μισή ώρα περίπου να μισοβράσει το κρέας και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  • Αδειάζουμε το φαγητό σ ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε το τυρί, την κρέμα γάλακτος, τη ρίγανη και το μπούκοβο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για άλλη μισή ώρα.
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή ένα ριζότο. 

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΥΛΙΚΑ
250ml Σπορέλαιο
1 Αβγό
2 Γεμάτες κουταλιές σούπας μουστάρδα απαλή
1 Κουταλιά σούπας ξίδι
Λίγο αλάτι
Ελάχιστο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σ ένα στενό και ψηλό μπολ όλα τα υλικά μαζί. Χτυπάμε με ένα ραβδομίξερ ξεκινώντας από κάτω και ερχόμαστε σιγά σιγά προς τα πάνω για 3-4 λεπτά έτσι ώστε να δημιουργηθεί η μαγιονέζα μας αν γίνει πολύ σφιχτή συμπληρώνουμε λίγο λάδι και ανακατεύουμε ξανά.
  • Τη βάζουμε σ ένα μπολ που κλείνει καλά και τη διατηρούμε στο ψυγείο.

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
3/4 κιλού γαρίδες Νο 2
1/4 φέτα
2 μεγάλες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.γ ζάχαρη
1 κούπα λάδι
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τη δάφνη, το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και νεράκι. Τα βράζουμε για 20′.
  • Ρίχνουμε έπειτα τις γαρίδες καθαρισμένες να βράσουν στη σάλτσα για 5′. Τα βάζουμε σε γουβετσάκια ή σε ταψί και ρίχνουμε από πάνω τη φέτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια.
  • Ψήνουμε σε πολύ δυνατό φούρνο για 10′-15′ σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό φύλλο κρούστας
250γρ. Τυρί κίτρινο τριμμένο
250γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
250γρ. Τυρί φέτα
4 Αβγά
1 Κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο
11 Φλιτζάνι γάλα
Λάδι για το άλειμμα των φύλλων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε τα μισά φύλλα και τα λαδώνουμε ένα ένα.
  • Σε μπολ αναμειγνύουμε τα τυριά, το βούτυρο, το γιαούρτι και τα αβγά και τα ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα. 
  • Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τα λαδώνουμε πάλι ένα ένα, χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Μόλις ψηθεί την περιχύνουμε με το γάλα, την αφήνουμε λίγο να απορροφηθεί το γάλα και την σερβίρουμε.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαύρο
3/4 της κούπας ελαιόλαδο
1/4 της κούπας χυμό λεμόνι
1 Κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Λίγο πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 Κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1/2 Κουταλάκι του γλυκού βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τον γαύρο.
  • Τον τοποθετούμε σε ταψάκι και προσθέτουμε όλα τα υλικά ανακατεύοντας καλά.
  • Το βάζουμε στο ψυγείο για μισή περίπου ώρα, ώστε να μαριναριστεί ο γαύρος.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΑΜΑΤΡΙΤΣΙΑΝΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ριγκατόνι
350γρ. Τομάτες ψιλοκομμένες
100γρ. Μπέικον
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο πολτό σκόρδου
1 Πιπεριά μικρή καυτερή
1/2 Ποτήρι κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το μπέικον σε λεπτά κομμάτια και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου, την πιπεριά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστούν και αυτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Προσθέτουμε την τομάτα και αλατοπίπερο και βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Βράζουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΜΠΡΙΑΜ

Υλικά
1 κιλό κολοκύθια
1 κιλό μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 πιπεριά
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κούπα κρασί
1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
θυμάρι (φρέσκο κατά προτίμηση)
αλάτι, πιπέρι φρέσκο
λάδι

Εκτέλεση
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες 1 εκατοστού και τις βάζουμε σε αλατόνερο για καμιά ώρα.
  • Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα εν τω μεταξύ: καθαρίζουμε και κόβουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες επίσης σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
  • Ξεπλένουμε και στύβουμε τις μελιτζάνες και τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο ταψί.
  • Περιλούζουμε με τα τοματάκια και το κρασί, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
  • Βάζουμε από πάνω όσο λάδι μας αρέσει και το βάζουμε στο φούρνο.


Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΒΛΑΧΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ
3 Φλιτζάνια αλεύρι
500γρ. Τυρί φέτα
250γρ. Ανθότυρο
2 Αβγά
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Θρυμματίζουμε τη φέτα και το ανθότυρο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και κατά το χτύπημα τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τ αβγά και τόσο νερό ώστε όταν τ ανακατέψουμε καλά να δημιουργηθεί ένας χυλός ρευστός. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το χυλό, από πάνω τα θρυμματισμένα τυριά, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα πιπέρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι πίτα να ροδοκοκκινήσει καλά. Λίγο πριν τη βγάλουμε από το φούρνο την πασπαλίζουμε με ρίγανη.